SFS har släppt årets rapport och Göteborg är fortsatt en ort där inte alla studenter en bostad under höstterminen.
Årets utlåtande från studenterna låter såhär;
Göteborg är Sveriges näst största studentstad. Bostadssituationen är ansträngd i hela Göteborg vilket minskar möjligheterna för studenterna att hitta en bostad. Varje år börjar det cirka 15 000 nya studenter vid Chalmers och Göteborgs universitet vilket kan ställas mot att det totalt finns drygt 10 900 studentbostäder i staden. Dessa siffror är i sig talande för att många som nu flyttar till Göteborg för studier inte kommer hitta en bostad.
Vid starten av höstterminen är efterfrågan av studentbostäder som allra högst. Att ställa sig i kö så fort som möjligt är viktigt för att samla ködagar. Trots det kommer det dröja år innan kötiden ger utdelning. På Göteborgs allmänna marknadsplats för hyresrätter, Boplats, är genomsnittliga kötiden för 1 rum och kök 5,4 år. Kötiden ökar för större lägenheter. Båda studentbostadsstiftelserna, Chalmers Studentbostäder och SGS, har valt att ha egna bostadsköer. Kortaste kötid för SGS är 1,5 år för ett korridorsrum. Chalmers Studentbostäder reserverar ett hundratal lägenheter varje år till förstaårsstudenter.
Alla SGS och Chalmers studentbostäders lägenheter ligger inom rimliga avstånd till campus. Hyror varierar beroende på lägenhetens storlek och standard, generellt ligger de allra flesta för studentlägenheter inom spannet 3 000 kr för korridorsrum upp till 15 000 kr för 5 rum och kök. Rådande coronapandemi har påverkat att fler nu sökt till högre utbildning, därutöver har både Chalmers och Göteborgs universitet utökat antal utbildningsplatser. Däremot är efterfrågan på bostäder jämförbar med tidigare år. Möjliga orsaker kan vara ett minskat antal internationella studenter och att färre flyttar under hösten till följd av distansundervisning.
Studentkårerna i Göteborg är tillsammans initiativtagare till ett samverkansprojekt, GBG7000+, som syftar till att bygga 7 000 nya, permanenta studentbostäder fram till år 2026 med hjälp av flertalet aktörer, både myndigheter, kommun och privata fastighetsbolag. Halvvägs in i projektet är utvecklingen fortfarande för långsam. Göteborgs förenade studentkårer anser att Göteborgs Stad måste ta chansen att minska ledtiderna för markanvisningar och detaljplaner genom att skapa samverkan mellan Stadsbyggnadskontoret, Fastighetskontoret och Trafikkontoret. Bostadsstiftelserna har finansieringen, kompetensen och viljan att bygga mer. Allt som behövs är mark vilken ägs av Göteborgs Stad.
Petter Häggberg, ordförande, Göteborgs förenade studentkårer
Anton Jansson, vice ordförande, Göteborgs förenade studentkårer
https://sfs.se/dokumentkategori/ovriga-pol-dok/rapporter/bostadsrapport/