Politiskt intresse för studentbostäder

11 september, 2020

Pressmeddelande

Den 19 maj var riksdagspolitikerna David Josefsson (civilutskottet) och Marie-Louise Hänel Sandström (utbildningsutskottet) på plats för att se SGS nya bostadsbyggnation vid det som döpts till Studiegången. På platsen byggs idag 123 lägenheter, 1: or, 2: or och 3: or blandat. Rundvandringen hölls av SGS VD Magnus Paulsson som tillsammans med Gbg7000+-projektledaren Billy Jörgensen passade på att om studentbostäder och utmaningen som det är att bygga sagda.

Här är gruppen samlad innan rundturen i vackra Renströmska parken.

Under vandring pratades om betydelsen för de investeringsstöd som ges till bolag som bland annat bygger studentbostäder. Magnus berättade om hur få av dagen byggnationer som stiftelsen bygger skulle blivit av utan. Om de ändå blivit av skulle månadshyran blivit avsevärt högre med en nota på mellan 1’000–2’000 för en ett, vilket skulle landa på studenterna att betala.

Diskuterades gjorde också det planer om att eventuellt höja studiemedlen så att man som student bättre kunde klara av studietiden. För inte skulle gruppen då bättre klara av att hantera en hyra som stiger med marknaden utan de skulle också klara högre resekostnader vilket i sin tur skulle öka området som är relevant för studenter.

Iakttagelser som gjordes av David och Marie-Louise var att standarden för studentboende hade ökat sedan de själva studerat, något som Magnus var snabb med att hålla med om. Idag bygger vi studentbostäder för att de ska hålla länge vilket också märks på känslan av kvalité i byggnaderna. Sedan är det så att själva studentgruppen också har förändrats över tid, för bara tio till tjugo år sedan var den absoluta majoriteten som studerade komna direkt från gymnasiet och kom hemifrån. Då fungerade det att leva i singelhushåll eller kollektiv med lite lägre standard. Fortfarande är den gruppen störst men en stor ökning syns på förstagångstundeter som antingen är i senare tjugo- eller tidigare delen av trettioårsåldern. Ofta är även de lite äldre studenterna singelhushåll men det är inte ovanligt att de kommer med både respektive och barn. Den nya typen av studenter ställer helt andra krav på boendet och dess placering. En annan grupp som växer snabbt är internationella studenter, dessa kan ofta vara intresserade av boende med hög standard vilket kan ses i internationella sammanhang.