Statistik

Hur många studentbostäder har vi i Göteborg? Var finns studentbostäderna? Varför behövs fler studentbostäder? Här hittar du statistik och mycket mer!

Stadsbyggnadsförvaltningen, 2025

Färdigställda studentbostäder sedan 2016

Enligt statistik från stadsbyggnadsförvaltningen har det byggts 2 006 studentbostäder sedan 2016. Som kan utläsas av diagrammet varierar antalet färdigställda studentbostäder från år till år. Utfallet beror främst på hur många studentbostäder som markanvisas och detaljplaneras, men även på omvärldsfaktorer såsom konjunktur. Av de tillkomna studentbostäderna sedan 2016 är cirka 25 % upplåtna på tidsbegränsat bygglov.

Nybyggnation

På nio år har byggts 1 750 studentbostäder i nyproduktion vilket motsvarar ett snitt på knappt 200 studentbostäder per år.

Ombyggnation

256 studentbostäder har tillkommit de senaste nio åren genom ombyggnation. Det motsvarar i snitt knappt 30 studentbostäder per år.

Antal studentbostäder per basområde

Kartan visar fördelningen av antalet studentbostäder per basområde. Det finns även studentbostäder i sydvästra Göteborg och norr om Backa som kartan inte visar. Observera att kartan baseras på statstik från 2023, och sedan dess har det skett förändringar i studentbostadsbeståndet.

Källa: Stadsbyggnads- och exploateringsförvaltningen, 2024

Totalt studentbostadsbestånd i Göteborg 2023

I Göteborg finns det 12 156 studentbostäder. Den största delen av beståndet – 8 238 studentbostäder – har en bostadsarea mellan 11 och 30 kvm.

En studentbostad definieras som en bostad som varaktigt är förbehållen studerande vid universitet eller högskola. Det kan vara ett studentrum i korridor eller liknande, eller en fullständigt utrustad bostad.

Elevhem, internat och andra typer av specialbostäder för studerande vid gymnasiala utbildningar, folkhögskolor eller liknande utbildningar räknas inte som studentbostäder och inkluderas inte i statistiken.

Källa: Stadsbyggnadsförvaltningen, 2024

Studentbostadsbehovet i Göteborg

Gbg7000+ studentbostadsrapport från 2024

Vår senaste rapport från 2024, framtagen av Inobi, ger en djupgående bild av studentbostadsbehovet idag fram till 2035. Med insikter om bostadsmarknaden, demografiska trender, statistik och studenternas preferenser visar rapporten varför tillgången till rätt bostäder är avgörande för stadens konkurrenskraft som kunskapsstad.

Gbg7000+ studentbostadsrapport från 2016

Startskottet för Gbg7000+ var en rapport, framtagen av Inobi, som analyserade hur många studentbostäder som behöver finnas i Göteborg till år 2025 för att uppnå en bra och balanserad studentbostadsmarknad – det vill säga en situation med god tillgång till bostäder, utan att det samtidigt leder till stora vakanser eller risker för studentbostadsaktörerna.

Studenter och studentbostäder i Göteborg

Fluktuationen i helårsstudenter beror framförallt på konjunkturen och i mindre utsträckning på demografiska förändringar.

Andelen inresande studenter har ökat de senaste åren. Eftersom denna grupp har ett större behov av bostad än övriga högskolenybörjare, driver de upp efterfrågan på studentbostäder.

Det finns en ambition hos lärosätena att öka andelen inresande/ internationella studenter. Detta är en strategisk viktig fråga för lärosätena såväl som staden då det innebär ett inflöde av internationell kompetens och talang som kan stärka stadens attraktionskraft. Dock uttrycker både GU och Chalmers att de har svårt att hitta boende till sina inresande studenter och att det inneburit att de fått tacka nej till mastersstudenter på grund av att de inte kan garantera boende för dem.

Källa: Inobi, 2024

Rapporter & statistik framtaget av andra aktörer

SFS bostadsrapport

Sveriges förenade studentkårer (SFS) granskar varje år bostadssituationen i landets studentstäder inför höstens terminsstart. Bostadssituationen på studieorterna bedöms efter SFS kriterier för ett tryggt boende samt tiden det tar för studenter att få ett boende.

Göteborg har sedan starten varit rödlistade av SFS. En studieort blir röd om den inte kan erbjuda studenter ett boende under höstterminen.

Bostadens roll vid val av studieort

Ungdomsbarometern har på uppdrag av Studentbostadsföretagen tagit fram en rapport om bostadens roll vid val av studieort. I den framkommer det att av de studieintresserade som har valt bort minst ett lärosäte för att det var svårt att få bostad på studieorten, har 29 procent uppgett att de har valt bort Göteborgs universitet. Motsvarande siffra för Chalmers är 22 procent.

Bostadssituationen äventyrar Göteborgs konkurrenskraft

Västsvenska Handelskammaren har våren 2024 genomfört en undersökning om bostadsmarknaden I Göteborgs stad med fokus på kompetensförsörjning. I undersökningen uppgav 20 % av de tillfrågade företagen att studentbostadsbristen i Göteborg påverkar deras möjligheter att rekrytera rätt kompetens.

Markanvisade studentbostäder sedan 2017

Enligt statistik från stadsbyggnadsförvaltningen har det markanvisats 1 245 studentbostäder sedan 2017. Data från 2016 saknas.

Föregående år markanvisades 150 studentbostäder, trots att förvaltningen planerade för att markanvisa 285 studentbostäder. I år, 2025, planerar förvaltningen att markanvisa 210 studentbostäder. 

Källa: Stadsbyggnadsförvaltningen, 2025 & 2022

Studentbostäder i olika skeden 2024

Bostadsplaneringen kan delas upp i olika skeden, från pågående detaljplanearbete till färdigställd bostad.

Uppdelningen visar hur studentbostadsplaneringen för tillfället är fördelad mellan pågående detaljplan, lagakraftvunnen detaljplan, pågående byggnation och färdigställd bostad.

Diagrammet visar antal potentiella studentbostäder i olika skeden. Uppgifterna är en ögonblicksbild från slutet av 2024.

Källa: Stadsbyggnadsförvaltningen, 2025

Rulla till toppen